Friday, 27 July 2012

PUTERI MANDI KU


Memblog lg n lg…cmni ler aku klu dh xthu nak buat apa… klau semalam buat onde2/buah Melaka …arini buat kuih puteri mandi… aku kan ore klate … mesti la blaja buat kuih2 kelate …ni kuih paling senang …buat doh mcm onde2 smlm … bulat kan n kemekkan skit… masuk dlm air mendidih .. bila dh terapung2 kt permukaan air masak la tu…so angkat n masukkan dlm bekas yang dh siap2 bubuh air…x nak bg dia melekat… sementara tu buatkan kuah nya…. Aku masak secawan air dgn gula…haaa kemanisan ikut citarasa masing2 … ltk daun pandan utk mengharumkan hehehhee…. Then agk2 dh mendidih masukkan kelapa parut… kacau2 …dh agak kering air skit… boleh la masukkan doh yg dh masak td…opssss….tapis air tu dulu tau…hehehhe…then gaul sebati …taraaaaa ehem2…dah boleh makan …bagi jiran skit…bg makcik skit… yummy2….


BUOH KEKOH CHAR/BUOH MULONG/ONDE2 a.k.a BUAH MELAKA


Hye all…di petang hari yg bosan... nak msg2 pon xtahu nak msg sapa kan... risau gak msg2 kita mengganggu org kan... org nk rehat,nak prepare utk berbuka puasa,nak beribadah ker...so,aku kembali memblog...ni ler keje aku time boring...aku n tulisan x dpt dipisahkan....erkk....yeke...hurmm...Hye all…penah mkn kuih onde-onde x??? kami org Kelantan panggil onde-onde/buoh kekoh char/buah mulong … hehhe byk kan nama dia … tp nama standard rasanya buah Melaka … mula2 elok jer bentuk... kecil molek...lama2 mls...heheh...bapak besar jadinya....huhuhu....taarrraaa …. ini ler rupe nya…




Balik keje smlm singgah kedai runcit beli kelapa n tepung pulut … gula Melaka dah ade mama bekal dr kampung … balik umah terus mulakan operasi … haaaa … duduk rumah sewa mana ade blender … aku tumbuk je guna lesung  daun pandan nk amik air warna ijau pandai tu … iks bapak manual kan … hehheh .. tp xpe sbb nk makan aku berkorban la kan … then dh dpt jus pandan tu aku adun doh … masukkan air pandan tu dgn tepung pulut , ltk garam skit …uli2 tepung .. hehhe…dah agak2 ok boleh bentukkan bulat aku didihkan air dlm periuk … dah mendidih aku masukkan doh yg dibentukkan bulat n masukkan inti gula Melaka kt dalam … mula2 doh ni akn tenggelam tau dlm air tu … bila dia masak …dia akn timbul ke permukaan air… haaa..masa tu la kita angkat guna penyejat …trus masuk dlm bekas yg ade kelapa parut.Pastu golek2 dlm kelapa tu biar melekat dkt doh td … then …ummppp yummy2… boleh hidang n mkn …

Saturday, 31 December 2011

...Badai Asmara...





Asmara sering dikaitkan dgn perasaan cinta…kan???namun apa akn jd klau perasaan cinta itu dilanda badai…jd badai asmara la kan…huhuhuh…..sperti mana lgu kan2…
Haruskah...
Aku terus merayu padamu
Haruskah...
Aku taburi janji beribu
Untuk menembusi
Tembok hati sanubarimu
Ataupun... aku hanya penanti

Mengapa
Dikau meragui keikhlasan
Setelah kuberi
Pengorbanan dan kesetiaan
Aku jadi perindu
Pada istana madu
Kini menjadi sangkar hempedu

Mungkin ku pentafsir
Yang gagal mencari
Pengertian cinta
Akhirnya melara

Kau insan misteri
Penuh rahsia cinta
Kulemas dalam arena
Meredah nestapa
Sukarnya menguasai
Bahasa cinta kita
Berilah kepastian sebuah cinta

Bisakah
Silap kata menjadi penanda
Dapatkah
Kecewa ku menjadi harapan
Marilah berganding
Mengharungi badai asmara
Dunia dikecapi penuh bahgia


Hohohoho…mungkin jga aku ni seorg pentfsir yg gagal menguasai bahasa cinta itu…arghh entah la…aku x mengerti… nothing 2 b share but juz let u know…hummm…perasaan ni xleh nk cipta sndr kan…dia adlh 1 anugerah dri Allah…begitu jgk apa yg aku alami…klau dlu aku kwn dgn laki tnpa prasaan…leh kwn reramai…n klau slh sorang tggl…x hirau kan aku..ade aku  ksh???huhuhu xde ksn lansung…sbb aku still ade kwn lain utk berbicara….xde air mata sedih pon msa tu….
N kini aku jumpa dgn seseorg yg bagaikan salju cinta pada musim kemarau…..owh tersentuh hatiku!!! dimana jumpa….hurmmm… kwn sekolah???kwn kolej????opismate?? ke cinta epjj???cinta cyber???mungkin…hehehhe…bg aku x kira dmana n bagaimana kita jmpa org tu yg pnting kejujuran???org kata mekanisma perkenalan…hikhik…
Luahan hati owh luahan hati….
Ermm…pertama kali ku dgr suara mu sayu nya hatiku merindui dirimu….walaupon belum kita bersua…namun aku ttp jth cinta…
Buat pertama kalinya aku berjumpa dgn mu,sendu nya hati melihat senyuman mu…aku mengharap kau menerima ku…kerna aku bersedia menyintai mu…
Andai masa boleh diputarkan…aku nk memori ni kembali…owh 1st time jmpa owhhh…
Setelah putik menjadi bunga yg mekar di taman hati….aku ade dia jer…teman terbaik…teman bicara…n kiranya kdg2nya kemarau membuatkan aku layu…nobody else…just him…n air mata mula pandai berguguran…arghhh why?? Why?? Tiada suara mu aku kesepian…tiada ketawa mu aku kesunyian…n selagi ada waktu ingin aku bertemu…owhh thukah kamu apa yg ku pinta disetiap doa sepanjang hari…Tuhan tolong jaga dia….Tuhan aku syg dia…aku x kan berhenti menemani n menyayangi mu hingga matahari x terbit lg…owhh Ilahi…satukan kami….kamu sntiasa ku igt dlm setiap doa ku…ku mohon agr Allah berikan kesihatan yg baik utkmu…mrhkan rezeki mu…pjngkn umur mu…
Ku ingin ku thu perasaan ku…ku inign ku tahu cinta ku pdmu…owhh tp aku sndr x thu bagaimana utk aku meluahkan….setiap perbuatan ku…itulah cara aku meluah…owh hati owh hati….
Awak…awk igt x cmner kita knl….???
Masa tu kita knl melalui chat room….
Wpon sy thu awk dh berpunya…
Sy xthu kenapa sy yakin awk akn jd milik sy suatu hari nnt…
Sy putus asa utk tggu awk…tp awk muncul semula dlm hidup sy…
Sy rsa hrpn sy utk hidup dgn awk kembali cerah….owh…apakah ini perasaan yg btul…sy pon x psti…
Awk buat hidup sy bhgia…awk sbr lyn kerenah sy….
Sy selalu buat awk sakit hati…
Tp kan awk…sy buat semua tu sbb sy syg awk….
Awk..awk…
Kita selalu gaduh kan…
Npa erk awk….
Awk…awk…awk…
Awk igt erk tarikh ni…
4 jun 2011….
Jgn pnh lupa erkk….sbb tarikh tu sy sendu melihat senyuman awk….
Sy selalu igt kt awk…wpon dmana sy berada….
Awk cmtu ker…
Awk…awk….
Tiap2 mlm seblum lena sy anta gelombang rindu kt awk…
Awk…awk….awk trima x….gelombang sy tu..
Awk..sy x mau kehilangan awk…
Owhh cinta anugerah ilahi…..yg terindah buatku…

Owhhh..tp mengapa derita sering dtg disaat aku bhgia…
Napa sy harus dpersalahkan ke  ats semua yg berlaku….Lebih2 lg perubahan pd diri awk…
Sbb sy ker???
Awk x bhgia bila ade sy kn??Awk sengsara….
Sy pon rsa..kehadiran sy dlm hidup awk byk memberi ksn luka….
Sy x mau awk derita sbb sy…sy x nak awk berubah sbb sy…sy x nk awk n family pincang sbb sy….
N haruskan sy pergi…pergi jauh dr awk…
Utk tgk awk bhgia….tgk awk gmbira
Xde bnda yg dpt sy bg kt awk lg…melainkan kegembiraan utk awk  trus hidup….
Tp 1 bnda yg x mungkin akn putus….doa sy kt awk…..
Sy x nak awk nangis lg….sy x nak awk sedih lg…sbb….semua nya berpunca dr sy..
Kn???
Sy mtk maaf ats segalanya….
Hijrahkan air mata awk kt sy…wpon perit n pedih….sy rela….utk tgk awk bahagia….


Oh dunia ohhh dunia….
Bila aku syg org itu…xde skit pon sesal dhatiku…walau diakhir jln aku harus melepaskan mu…wpon aku terpksa pergi…pergi n pergi…sehingga ke suatu tmpt yg tiada radar….utk menghubungkan antara kaU n aku….
Ya Allah…redhai setiap langkah perjalan ku di dunia Mu….

Thursday, 29 December 2011

...Menangis hatiku menangis...

Ramadhan 2010 yang sedih…
Bila sebut psl ramadhan… tak lain x bkn nih bln pose kan…beberapa hari nk raya aku dh start cuti…excited beb nk buat biskut raya thn ni sbb nk cuba resipi yg aku belajar kt kelas belia…wink2…dipendekkan citer oven yg aku guna nih klasik thp dewa…aslnya guna letrik tp rosak…so abah pon menggunakan idea beliau yg agk berinovasi…buang segala wayar2 yg ade…ting!!!oven tu leh guna tp bakar ats dapur gas…heheheh…ni je oven yg aku ade kt umh…dh ley ltk muzuim pon…hikhik….tp aku ttp enjoy….excited kata nk buat biskut…dpendekkan citer siap menguli,siap terap…nk tunggu membakar lak…ni yg penat…kena menunggu…klau x bis ler hangus biskut aku….heheheheh…smbil2 tggu biskut masak aku ber facebook…mlm tu aku chat ngn cousin aku yg kerja kt KL…ding dong ding dong aku tersebut…rsa nk merasai cmner berhijrah….nk dok tmpt org….mesti best….nk rsa perasaan blk kg time nk raya….aiiishhh..terlebih mkn grm ke apa aku nih…dan2 jer rasa cmtu…..mcm akan jerk….




Punya ler menunggu biskut msk…smpai ke pagi aku tggu…kepala pon dh pening2…binggg!!!aku mula merebahkan diri…smpt lg tgk jam kt nset…dah dkt kul 7 pagi rupanya…owhh sleeping beauty ni mmg terbaaaiikkkkkkk….bru nk mimpi putera impian tiba2 nset aku bunyi…tgk2 number opis GIATMARA Tumpat…owhh hari sbtu arini…diaorg keje sbb ganti cuti….aku x smpt nk jwb…mesti Kak Pah yg call sbb no opis…biasanya xde org lain ler….klu no opis GIATMARA call…mesti pembantu eksekutif yg cari aku….terpkir2 napa nk apa la Kak Pah pepagi ni…baru nk tkn dail blk,risau gak tkt ade bnda urgen…Nset aku bunyi lg…aku jwb…dgr suara laki pggil nama aku…`laaa…..tido lg ko???....mcm suara abe deen…apa dia buat kt opis Tumpat…owhhh hantar wife dia Tenaga Pengajar kt ctu….

Abe deen:Laaaa….tdo lg ko?????
Aku: Yer abe deen sy bru nk tdo….wt sekut bru siap…(sambil pening2)
Abe deen: TAHNIAH la dpt g HQ
Aku: Gurau gapo abe deen pagi2 nih…
Abe deen:iyerr la…abe deen mai anta cik mie keje…staff2 cni oyk…abe deen mai opis buka emel….
Aku: Nipu laa abe deen…jgn nk gurau laaa.
Abe deen: Iyer…buat gapo nk tipu..abe deen dok dpn PC kak pah ni…abe deen tgh tgk emel nih…
Aku: yer ke abe deen…biar betul…sy kena transfer jabatan mana
Abe deen: xde tulis g jabatan mana…tp tmpt bertugas asl GIATMARA Kelantan ke tmpt bertugas baru ibu pejabat Kuala Lumpur….
Aku: hehehehhe nipu la abe deen..x logik dia x tulis dok jbtn mana…abe deen gurau kan
Abe deen: la…abe deen x gurau…la g buka emel la tgk…..
Aku: oyk molek abe deen sedih dh ni sy
Abe deen: Dah la g buka emel dlu tgk…xde dh kan Norsuhaila Ramli di Klate nih….la sorang jah kan
Aku: ok sy tgk emel skrg….

Tuuuuuuuutttttttt……talian aku n abe deen tamat….
Aku melompat turun katil trus cri laptop…bagaikan singa lpr aku terkam mr.broadband ….haaaaiiiiyaaaa…internet kt kg aku nih…lembab mcm cucu siput nk blaja jln…lama tul….nk loading emel….Ya Allah…dlm ati aku…dgn hrpn bkn nama aku tertera nnt….rsa nk kunyah internet ni….lembab!!!sbr2 lala…rsa debar…rsa sedih…mcm2 la rsa…tkt bagai nk g interview…haaaa………kt emel tu ada pekeliling pertukaran…dgn lafaz bismillahirrahmanirrahim…aku buka folder tu…tarraaaa!!!
Bil                                              Tempat bertugas sekarang                                 Tempat bertugas baru
*Norsuhaila binti Ramli              Penolong Eksekutif                                         Penolong Eksekutif
                                                       GIATMARA Kelantan         Ibu pejabat GIATMARA Kuala Lumpur
  

c…mana ade dia posting mana2 jbtn…xpnh tgk surat pertukaran cmnih….haaaisshhh….Mcm mimpi jerk..mmg nama aku aku sorang jerk nama NOSUHAILA RAMLI kt GIATMARA Kelantan ni…ade lg sorang nama Norsuhaila..tp binti Din..tp dia tenaga pengajar…Dimklumkan…penolong eksekutif yg bernama NORSUHAILA RAMLI tunggal…di GIATMARA Kelantan..xde dua..xde tiga…huhuuhuh…trima ler kenyataan yg tertulis tu adlh nama aku…aku terkedu…air mata mengalir laju smpai teresak2…Owhh KL menjerit!!!!!aku gtau mama…mama kata pergi…aku gtau abh….
Aku: abh,kak kena tkr g HQ,Kl….abh,kak kena tkr g HQ,Kl….Abh,kak kena tkr g HQ,Kl
(….c….3 kali aku ulang ayt sama…utk gtahu abh…abah terdiam…last sekali abah bersuara…
Abah: g la  mungkin rezeki kita lebih disana…kita x tahu apa yg dtentukan oleh NYA…Cuma satu jer abh jer abh nk pesan
Aku: (aku memandang sayu wajah abah…rsa x snggup nk g…tertggu2 apa pesanan abah memandangkan lmbt utk abh menyatakan….brt sgt kot psnn dia)
Gapo abh nk pesan (aku bertanya)
Abah: (Sambil menarik nafas panjang) kak g dok kuala lumpur satu je abh nk pesan….g dok kuala lumpur..blk kg jgn terikut..blk kg kecek luar (ckp bahasa KL)
Aku: aku ketawa (ilang tiba2 yg teresak2 td)
Igt nk psn apa…tu jer abh gtau..hahahhaha..aku thu abh joke…

Bos negeri en.nadzri pon x thu yg aku dtkrkan…dia pon terkejut…perlusgt ke khidmat aku dsana smpai org2 HQ x bincang dgn dia utk amik aku g sana…ooohh pasrah!!!aku call Ketua jbtn HR memandangkan dia mak angkat utk negeri Kelantan…dia kata dtg sue…dtg dlu….klu x,kena surcaj…tindakan tatatertib klau x lapor diri….ya ampun…maaakkk aiii smpai cmtu ..walhal org lain klau excuse xdenya kena tindakan tatatertib…call lak pengurus HR nk tnya aku ni posting kt jbtn mana..kata nya kewangan sbb aku ade background akaun..ikss….hrmmmm….redha…stlh pkir abis2…keputusanya aku akn g…bg aku g utk cri pengalaman baru…n mungkin juga ade rezeki lbh disana…insya allah…pttnya aku awl bln oktober…tp postpone 2 bln utk abiskan exam kt uitm…Ya Allah semoga rezeki dtmpt baru n keputusan ku mendapat redha mu….

Aku bkl lapor diri 1 Disember 2010….rasa teruja nk dok tmpt bru…nk rsa pengalaman baru….dpt opismate bru….task baru…ding dong ding dong….beberapa hari sblm lapor diri aku ma n adik pompuan aku kak cik grk ke Kl…memandangkan rumah sewa makcik dh settlekan…aku tggl masuk jer…ermm…aku menetap di tmn cahaya ampang…g keje ngn tren…tiba hari lapor diri..pepagi lg aku dh smpai HQ…tggu org yg uruskan kami  masuk…ade sorang lg laki dtg sesama ku utk lapor diri…g HR..dia dh siap isi borang n dh thu mana nk duduk tp aku….kata kak ayu aku kena tggu..sbb timbalan CEO n ketua2 jbtn bru nk discuss aku n ink ltk jbtn mana…WHAT???huhhhh!!!pasrah tul…lbh krg 2 jam lbh mereka discuss…hmm tertggu2 aku nih…then en.zizan bw aku ke jbtn yg aku bkl ditempatkan…dia kata u akn dok unit program khas…apa ke bnda unit pon aku x phm…kata nk bg aku jbtn kewangan…ikss…merepek2 jer kan…redha r…sbb dia org kata nk suh aku hndle kewangan d unit tu…nth la…apa2 jerk…
Mula2 masuk keje aku kena bace SOP…bace…smpai ngntuk2…pastu diberi tgs utk jaga JOM…Jelajah One Malaysia….program pemuda UMNO…dlm msa yg sama aku kena wt buku vott bg program GDR(GIAT dekat Rakyat)….slh sorang staff bg aku buku vott….KOSONG!!!!!!!x tulis apa2…dr thn 2008…. astagfirullah hal azimmmm…mmg huru hara nk settlekan nih…rsa nk jerit sekuat mungkin…buku vott ni aku x pnh wt msa kt klantan…kerani yg buat…aku tgk2 jer…n aku igt abe deen pnh explain kt aku….psl cmner nk ctt buku vott ni…tu pon x smpt brape minit dia explain,aku dh menguap..hahahahahah..sori abe deen…tp aku igt smpai arini dia pnh tunjuk kan aku apa itu VOTT…tqvm…nk ke x nak…terpksa la kan…time tu ade sorang bdk prktikal yg bntu aku…utk siapkan…korek gali timbus fail2…ade gk mklumat yg xjmpa…almaklumlah….2008 lg….rumit!!!tp tu la cbrn….kan2….

Aku jaga program JOM tu mula2 pening gak..sbb x phm…alaaaa…mcm aku mula2 bertugas kt bachok dlu la…nk igt kursus2 yg ade d 14 pusat di klate tnpa tgk list…mmg la pnt bru2 keje…dh la bila org tnya teragak2…haaa…lama2…x pyh tgk kertas aku leh explain…siap igt nama tenaga pengajar yg ajr….tarraaa..tp bila aku mula phm n aku dh siap kmskini data2…bos kata suh bg pengurus baru yg bkl masuk…adeeeiii bos2…aku bru jth cinta dgn task ni…dh nk bg org lain…bgaikan nk gugur jantung setlh pnt nya aku memahami task tu…thennn……….aku kena lak jaga PBR..program bantuan rumah…bunyi cm best kan….bila wt keje ni plak…mmm aku dok bwh sorang eksekutif…1 level tggi dri aku….mgkin dlu kt Kelantan apa pon jwtn leh wat sama jer…kerjasama…bntu membntu…tp cni…klu ko level bwh…jgn nk samakan ngn org level ats ko wpon tggi 1 level…huh!!!abe deen pon pegawai …leh kerjasama dgn baik..kerja enjoy…tp siap…bestkan????kt cni…sentuh nset nk msg,mau nya sound…x sdr diri….dia pon gayut…berfacebook…msg2….nth la perangai manusia ni…aku krg memahami…huhuhuhuhuhu….nk keje skema giler2…klau ko skema xper…ko pon huru hara…..persetan la….asl aku buat keje aku…n aku x kacau ko….ko x kacau aku…tp yg menjadi mslhnya ko kacau aku….selagi aku mmpu berthn….aku leh jd gunung brapi….tp gunung brapi yg lava belum mati…bila2 jerk akn meletup….
Aku manusia biasa bkn nabi…utk kemaafan adlh brt bg aku klu ko sekat performance aku…aku wt citer buruk psl aku yg bkn aku buat…stkt ko nk kutuk..ko nk ngumpat..lantak la..mulut ko….tp klu ko jarum bos psl keburukan yg bkn aku buat…aku serah pd Allah…aku x lyk utk menghukum…n aku x de kekuatan utk memberi maaf…
Korang boleh ker kerja tnpa komunikasi…aaaghhh..bagai dunia ni aku sorang jer ade...bisu…aku xleh…seyes…lbh2 lg tiada deal dgn bos…owhhh dunia…mereka bagai hero n heroin….aku bagai pelakon tmbahan…wtk aku bisu…xpon wtk org lalu lalang…aku ada ke xde…ttp drama tu dteruskan…tp cer korang byg bila hero n heroin tersepit….sapa diaorg cri… org lalu lalang yg wtk bisu ni akn jd HERO /HEROIN kan …hahahahahha…imaginasi…fantasi…tp nih…reality…
Tertekan beb!!!stress!!!tension!!!hahahah..adik bradik jiwa kacau semua dtg kt aku….aku blur skrg smpai xleh nk pkir pe2…sdih pilu…
Ya Allah…bantu la hambamu ini…aku berlindung pada MU dr rasa sedih dan gelisah,dan aku berlindung padaMU dr kelemahan n kemalasan,dan aku berlindung padaMu dari sikap pengecut n bakhil,dan aku berlindung pada Mu dari cengkaman hutang n penindasan org2…..amin…ya rabbal alamin….
                                                                                                            

Tuesday, 20 December 2011

AKU DAN MEMORI...Asst. Executive GIATMARA Kelantan....



Pandangan depan opis ku...
Ni aku nk celoteh pasal dunia aku sebagai penolong eksekutif GIATMARA Kelantan…setahun aku di GIATMARA Bachok…CEO mengarahkan pengurusan Negeri kena berada di ibu negeri masing2… so kami officer2  negeri  transfer ke pejabat baru a.k.a GIATMARA Kelantan … yg terletak di Kota Bharu…maaakkkk aiii pindah ler aku jwbnya…hohoho…nk ulang alik dr umh ke KB…sejam lebih gak…terpksa ler aku dok umh sewa…mula2 hanya bos negeri,aku,pegawai usahawan(abe deen),pembantu tadbir kanan jer yg pergi ke negeri…kami ler pelopor….masa ni aku sorang2 je gurl…tp x pnh bosan sbb abe deen ni kelakar….best la keje ngn abe deen….wpon bape kerat jer staff tp mcm ade ramai jer…lps tu baru ler ade pegawai alatan a.k.a cikgu die,pegawai perhubungan industry a.k.a abah(cikgu alias)…al-fatihah buat arwah…kt cni dh xde pelatih..semua pengurusan negeri….kdg2 teringat msa dok pusat…leh gk g kacau bdk2…dok cni…haiissshhh tgk keta je ler lalu lalang….bosan gak sorang2 pompuan…tp yg bestnya time bosan2 terhibur ngn lawak abe deen…hahahhaha..siap menari ikut kartun dlm TV…melompat2…tiba2 bos dtg…”nape deen?naper???hahahahah…x lama kemudian dtg ler sekuntum bunga lg…kak amy….ade ler kwn pompuan…g mkn n borak2….kedai mkn lak x byk area2 opis aku….terpksa seberang jln ke tmn inderapura ler kami utk lunch…xpon g new horizon…best kn???kt ctu….winduuuu r tomyam dia……wink2…
Dok opis negeri ni…mcm2 aktiviti ade…handle program…itu ini…g lwt pusat2….hohoho….di cni kehidupan aku semakin bz…tmbh plk dh start belajar part time kt UiTM Kampus Kota Bharu…sgt mencbr life msa ni…dok KB jer…nk blk pasir puteh jrg2 jer dpt…haaayyyaaa…mcm dok KL jer…walaupon penat….tp kt cni tmpt aku menjadi manusia dewasa….bergaul dgn org2 berkerjaya….politik…komuniti…. syukur…aku lbh matang dr usia…wink2…prasan kan….btul…bg aku…dgn sapa kita bergaul adlh pnting utk dlm membentuk sahsiah..kepribadian…kedewasaan…enjoy jrg skali…. msa ni bagai…”work is my life….”sgt2 obses pda kerjaya…smpai lupa nk ade someone…seyesss….life masa ni wpon xde sesapa…tp jiwa aku x kosong….jiwa aku x kacau….aku epy dlm kesibukan n kepenatan…yer…kt cni mcm2 aku dpt blaja n rasai…ssh senang…stress…knl apa itu perangai manusia…yg mcm2 ragam…tp aku bahagia….

Enjoy my pic……wink2…..



Posing maut gaya nampaknya....bos dtg mampuss aku....hahaha


Menjadi penceramah...Buku Rekod Perkhidmatan utk seluruh pembantu tadbir GIATMARA Kelantan



Sesi latihan.....buat jgn x buat...nnt cikgu denda....wink2....



Handle Kursus.....TQVM...Peserta yg berusaha buatkan sy LOVE ni....


ni Konon2 jerk....hahahhaa


aku bersama Kak Amy (penyelaras)...Kak Mie (Tenaga Pengajar)
KURSUS LATIHAN MENJANA PENDAPATAN


Taraaaaa...aku yg sebukkk nk menyulam jgk....stress kak mie ajr aku yg keras tgn ni....hahahha



Lunch with jejaka artis....


 JOM Heboh Di Kelantan




Karnival Pendidikan MARA

BILA KAMI GURL-GURL KURSUS GSPEL
Batu Buruk,Terengganu










                          Kami...x nak berpisah...seyesss........i miiisssssssss alllll like giler2......










owwwhhh memori...sy nk awk semula!!!
klau laaa...sy leh pinjam mesin masa dgn doremon.....
sy nak bersama korang semula....
korang plg best utk sy......

Monday, 19 December 2011

alam pekerjaan aku bermula...5 Ogos 2007





Kojo yop kojo…setelah bertarung selamanya 2 thn setgh sbg student DIA (Diploma In Accountancy) Alhamdulillah tamat pengajian aku di kolej professional MARA Indera Mahkota Kuantan Pahang.Believe it or not…aku dh abih…korang x caya aku amik akaun???hah!!jgn kata korang tuan punya bdn ni pon agk terkejut beruk bila KPMIM offer kos akaun…SPM dulu dok kls sains…x penah sikit pon blaja akaun…adeeiii bagaimana???hahhahaa…bagaimana??kenapa??mengapa ush korang persoalkan…Nov 2006 tmt ler geng akaun batch July-Dis 2004…hoo hoo hoo holickkkkk…iks…slh…hoho hoho horeeeeyyy…bila abih blaja nk pkir lak utk cri keje kan…nk apply smbung degree result sem akhir x kuar lg…so…apply keje dlu la kan…betapa bosan nya dok rumah…tdo bgun mkn…membesarkan saiz bdn yg dh sedia bsr…dh la menamatkan trus sport…makin tembam ler aku kan2…bhgia lak duk umh mkn mama masak…aduyaaii….time ni mmg bosan thp dewa dok rumah…ari2 abh beli srt khabar utk aku cr keje…ari2 print resume n pos…potostat sijil2…pulus pon abih kt ctu jerk…apply SPA…ade gk la pggil interview…tp x dpt…sob2…sedih...:’(
Last sekali aku apply ler degree kt KPTM Cheras…degree In Information Technology (Accountancy)…smgt baru dtg..nk study bersungguh2…mmg aku x main2 la…kwn2 berpoya2 pon aku dok apartment study…abih2 main pon aku g blaja menari poco2…hahahha…asgment semua siap awl…baguihh nyaaa…unexpected aku cmtu…walhal msa diploma dlu…esk due date mlm tu mmg ler berjaga…x tdo nk siapkan asement….hahahahha….tp kali ni aku lain kan…berubah???mayb…sbb aku fokus nk smbung master kt luar ngr…aku ade kwn baik kt cni…cumel…sblm tu al-fatihah utk arwah…dia meninggal dh…nama dia kak aishah…org nya kecik jer…kasut2 dia semua saiz bdk tadika…dia la kwn aku g mana2 msa dok Kptm ni…aku lupa dh apa nama sakit dia leukemia ke apa….dia selalu jatuh…aku ler tukang angkat dia…nsb baik dia kecik…hehehe….kak…ella rindu akak…senyuman akak…suara halus akak…semoga akak tenang disana….aminn….
 Pada suatu hari….teng teng teng….aku n kak aishah nek LRT g hentian putra…nk beli tiket blk kg…ade org call aku ckp aku dpt keje…kt GIATMARA…xthu napa…klu org lain mesti epy dpt keje…tp aku nangis teresak2 dlm tren…nk sandar kt bahu arwah mana la dpt dia tampung bdn aku..dia kecik kan…kak aishah lak yg menempel kt bahu aku smbil menenangkan keadaan…aku sedey sbb mind set aku nk biskan degree agknya…aku gtau abh n ma…dipendekkan citer…aku tnya lecturer2..kwn2…semua bg repond suh aku keje dlu…mama kata keje dlu kak,nnt ade rezeki smbung blaja PJJ…Tuhan,hanya Engkau mengerti perasaan aku…buka kan jln terbaik utkku….aku ambil keputusan utk solat istikarah…moga keputusan aku dredhai Allah…yg plg terharu bestfriend aku yg dok study kt india call bg pndpt…nama dia bayani…cumel orgnya…dh jd doctor skrg….last sekali kputusan aku utk keje…yer la..cer korang bygkan…duit abih wt print resume…potostat sijil2…duit pos….tp…xde rezeki lain yg dpt…Alhamdulillah…aku dpt GIATMARA… As penolong pegawai tadbir di GIATMARA Bachok Kelantan…aku kena handle 1 negeri Kelantan…
Tiba ler hari lapor diri..kt HQ  GIATMARA KL…hujung bln 7…aku postpone beberapa ari lwt utk pndh ke Kelantan…dr Cheras…5 Ogos 2007…aku ngn mama sbg peneman aku lapor diri dan memulakan tugas sebagai seorg pekerja di GIATMARA Bachok…waaa…menarik nya kan…dh jd staff…meriah kt bachok ni… ade pelatih …tenaga pengajar….staff2 admin…mula2 masuk keje biasa ler..sesi intro..berkenalan…pastu bos pggil aku utk explain sal skop keje aku…maaakkk aiii…seluruh Kelantan nk handle…dgn 14 buah pusat GIATMARA…dgn lbh krg 150 staff…ikss…x daya koiiii….masa mula2 masuk keje…bos aku ni grg…eii tkt ler…smpai nangis2 aku…siap nk berhenti keje…x thn beb…aku bru keje…tp bos wat aku mcm org yg dh lama keje…aku yg ala2 hingusan ni terpksa wt bnda2 yg aku rsa x wajar dgn umur ku masa tu…awl 21 la kwn2…nk deal dgn org2 luar…mcm2 la…nk lyn kerenah pengurus2 pusat….tp..pengalaman mengajar aku erti kematangan…aku rsa aku matang dri usia…mana x nya…opismate pon dh lbh berumur dr aku…so aku byk blajar ngn diaorg hal2 keje n kehidupan…owhh seronok….d saat kwn2 tgh smbung dgree aku dh jd pekerja….alhmdulillah…disini laa bermula khidupan yg bz wt diriku…tp life masa ni btul2 gembira…yer la kan…dpt pgg duit sndr…bergaul dgn komuniti…dpt g outstation sana sini….waaa…. seronok…kt pusat ni ade pelatih2…seronok jaga mereka…pagi2 klu amik baris….sukanya…tgk mereka menyanyi n kawad….part mrh diaorg ler plg aku suka…ala2 guru besar kata opismate aku…ikkss..walaupun mereka pelatih aku…ade yg tua dr aku…sebaya…ade jgk yg adik dr aku…tp agk2 mereka thu x aku muda dr mereka…ahhahahah..tp mereka hormat aku sbg pemimpin mereka….kt cni pelatih pggil aku CIK LA…apa pon umur aku…wpon korang tua dr aku…aku anggap korang adik2 utk aku pimpin dan bela nasib…aku nk tgk mereka semua terbela nasib bila dh keluar dgn jayanya dr institusi ni…sori  syg2 cik la…mrh cik la utk kebahagian awk semua…cik la mrh jer kan?? Xpnh denda korang ketuk ketampi..berdiri lama2 kt perhimpunan…lari keliling bangunan…x pnh kan???tp korang mesti sakit telinga dgr cik la bebel…ehhehehe….sapa suh korang x dgr kata???korang x pakai stoking kan???korang x potong kuku kan??korang x pakai kad matrik kan???korang dtg lwt kn???haaaa…..ptt ler korang kena mrh….bkn apa…cik la nk korang berdisiplin….
AKU...thn 2007 (kelakar kan muka x pndai touch up lg time ni)


AKU...Di GIATMARA Bachok


AKU...Bengkel Naziran & Qualiti....

Waaahhhh…pelatih2 ni ade hari rajin diaorg wt mkn2…msk sndr…gotong royong…ni ler part yg aku terharu…diaorg sggup tontong duit…sepakat membawa berkat…merapatkan silaturahim sesama pelatih2…aaahhhh aku plg igt diaorg gotong royong msk laksa…msk ikn singgam….msk bubur asyura…mmg xley luput dri memori…haaa….ade lak geng2 pelatih pompuan…bw mknn… sorang 1 mknn…time rht dok bwh pokok mkn sesama…jgn terkejut aku ni join diaorg…dgn aku skali kena bw mknn…aku lupa dh aku msk apa…waaa…mmg menarik….andai kata msa bleh berlalu,aku nk g waktu n saat ni…owwwhhh memori…..







Adik2 ..dimana kah kalian semua…buat apa skrg…semoga adik2 sekalian berada dlm kejayaan…
Heyyy heyy…rindu dgr korang nyanyi pagi2….”anak kecil main api……lalalala……


Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya-raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa di antara kita
Cinta lenyap di arus zaman

Indahnya bumi kita
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Kita kan merintih sendiri

Jangan buang waktu lagi
Majulah raih sebuah mimpi
Hapuskan sengketa
Teruskan usaha
Kita kan gagah di nusantara

Kita kan gagah di nusantara
Kita kan gagah di nusantara
Kita kan gagah di pentas dunia




PRYA TERHEBAT SAYA!!!

Hohohoho…aku punyai prya terhebat!!!dia lelaki terbaik utk hidup aku…dia umpama tongkat utk aku…dia gedung ilmu utk aku…dia penasihat ngr bgku…dia jgk pelawak antara benua bg ku…dia la perancang ekonomi utk aku…g mana2 dia teman…siapa kah dia yg cuba aku maksudkan???nama lg prya…mesti la boyfriend aku…wink2…moh tgk gambor prya aku yg encemm nih….



En ramli lerr nama dia…apa???korang kata laki org???haaa mmg la dia laki org…aku skandal ngn laki org…iks2…no no no …say no 2 laki org…hahha…mtk jauh…ni ayah aku r…hahahha…ni la jejaka encemm yg bertaut kt ati aku…dlu kini n selamanya…aku berangan gak kdg2…leh x aku dpt suami yg mcm abah…mesti bhgia klu dpt suami mcm abh…bertanggungjwb…moga2 suami ku nnt ade ciri2 mcm abah…insya allah….:)…amin….

Syg kamuu abah…..4 –eva!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...